Utkání v Nebuželích jako reklama na nejnižší soutěž

23.08.2015 22:38

V prvním souboji nové sezony se Vraňany v Nebuželích utkaly s domácím FK. Domácí fotbalisté hráli dle očekávání s vysokým nasazením a nešetřili tvrdými zákroky. Je třeba uznat, že si vypracovávali i více brankových příležitostí. Na Vraňácích byla vidět velká nerozehranost, přesto však o poločas vedli. V 29. minutě si totiž nebuželská obrana srazila do vlastní sítě rohový kop. Po prvním dějství tak platil stav 0:1.


O přestávce se vystřídal hrající trenér Herenčár a obranné hře Vraňan to značně uškodilo. Ihned po rozehrání druhého poločasu Nebužely po první akci srovnaly trefou Bočka na 1:1 a začaly mít výraznou převahu. Z té nakonec vyústil druhý gól, který zařídil znovu stejný hráč - 2:1.


Vraňanští nehráli ve druhé pětačtyřicetiminutovce dobře a nedokázali si vypracovávat gólové příležitosti. Srovnat krok se jim podařilo až po chybě domácího gólmana, jemuž po dlouhém nákopu vypadl míč. Zych jej poslal do odkryté klece a bylo to 2:2.


Do konce zápasu v té chvíli zbývalo přibližně 15 minut a Vraňany sahaly i přes mdlý výkon na bodový zisk. V 80. minutě ovšem přišla chvíle rozhodčího Švancary. Střela domácích se Vyšatovi otřela na hranici pokutového území o ruku a sudí odpískal pokutový kop. Balon opravdu trefil ruku vraňanského beka, jednalo se ale o ruku neúmyslnou a pokud by na tomto místě paži neměl, trefil by ho míč do zad.


Pro lepší posouzení přikládám nejnovější pravidlo, jímž by se měli rozhodčí v těchto situacích řídit: Za zakázaný způsob hry se považuje, jestliže hráč (kromě brankáře ve vlastním pokutovém území) zahraje – podle názoru rozhodčího úmyslně – míč rukou nebo se rukou míče dotkne; za „ruku“ se přitom považuje paže od ramene až k prstům. Za porušení pravidla se rovněž považuje zahrání míče rukou z nedbalosti, neopatrnosti nebo nedostatečné předvídavosti následků boje o míč; obecně se má za to, že hráč hraje rukou vědomě, jde-li „ruka k míči“. Aby při posuzování hry rukou v pokutovém území nedocházelo k závažným přehmatům doporučuje se, aby rozhodčí v případě, že má pochybnosti o tom, zda bránící nebo útočící hráč zahrál rukou skutečně „úmyslně“, rozhodl ve prospěch bránícího družstva. (Pravidla fotbalu 1.7.2013, zdroj: https://www.rozhodci-fotbal.cz/ke-stazeni)


Nařízenou penaltu proměnil Bodnár a vítězství 3:2 si už Nebužely pohlídaly. Domácí hráli lépe a výhru si i, dá se říci, zasloužili. To však nemění nic na tom, že jim k tomu pan rozhodčí výrazně pomohl. K neatraktivní fotbalové podívané tak v tomto zápase přispěly nejen oba týmy, ale i sudí Švancara.

 

FK Nebužely 3:2 AFK Vraňany 

Branky: Boček 2, Bodnár  - vlastní, Zych

Sestava AFK: Mikš - Zych, Herenčár, Hettner, Vyšata - Krištof, Frič, Hrdlička, Hanzlík (K) - Raichl, Švejcar

Střídání: Rabinčák -> Herenčár, Krejžík -> Raichl

 

 

—————

Zpět