Počátky fotbalového oddílu ve Vraňanech

22.05.2017 05:01

Kopaná

Klub AFK Vraňany má mužstvo mladších žáků a A-tým, který bohužel v ročníku 2013/2014 sestoupil.  V současné době tak hraje až mělnickou IV. třídu, konkrétně skupinu B. Klubovými barvami jsou modrá a bílá.

Z historie AFK Vraňany

Historie vraňanského fotbalového klubu se začala psát v roce 1920. Díky iniciativě skupiny nadšenců okolo Josefa Krumpose, Ladislava Sineckého, Františka Hermana a mnohých dalších tehdy vznikl oddíl kopané hrající pod názvem SK Vraňany. Během následujících let ale prošel tento název několika změnami, které zachycuje tabulka pod tímto textem. Měnila se dokonce i poloha hřiště. Ve Vraňanech se hrál fotbal až do roku 1933 na „Kýpě”, až poté se začalo využívat současné hřiště na „Kroužku”.

V době svého založení měl klub 51 oficiálních členů. Prvním předsedou byl zvolen Josef Krumpos, kterému ve funkci jednatele pomáhal řídit chod oddílu Ladislav Sinecký. Místní fotbalový klub byl registrovaný u „Středočeské fotbalové župy” a hrál soutěžní zápasy mělnického a kralupského okresu.

 

AFK Vraňany, rok 1934


První velký fotbalový úspěch se ve Vraňanech slavil roku 1961, když se zdejší mužstvo poprvé probojovalo do krajské soutěže. Vraňany se během dalších deseti let staly stálým účastníkem severní skupiny I. A třídy, kterou musely opustit po nevydařené sezoně až v roce 1972. Za další dva roky se ale místním fotbalistům podařilo do Vraňan vyšší soutěž vrátit, což byla předzvěst blížícího se úspěchu v podobě postupu do krajského přeboru. Toho se Vraňany dočkaly v roce 1978. S náročností této fotbalové soutěže se ale místní fotbalový klub zvládl vypořádat pouze jednu sezonu, a tak se musel v roce 1980 odporoučet zpátky o patro níž. Cenné zkušenosti získané během krátkého působení ve vyšší soutěži dokázaly Vraňany v roce 1984 proměnit v postup zpět mezi společnost týmů z krajského přeboru, ve které setrvaly až do roku 1996.

 

Pro vesnický oddíl bylo ale stále těžší dokázat finančně zajistit bezproblémové fungování klubu, a tak byl krajský přebor v roce 1996 vyměněn za I. A třídu s TJ Cementárny Beroun. Následně si Vraňany vyměnily místo ještě s kralupskou Čechií, která tedy putovala do I. A třídy, zatímco místní klub zakotvil v okresním přeboru.

 

Několik sezon strávených v krajském přeboru zůstává největším úspěchem vraňanského fotbalu. AFK Vraňany totiž v roce 1997 sestoupil z okresního přeboru do III. třídy. I tak se ale bylo stále na co dívat, protože od roku 1999 až do ničivých povodní v roce 2002 pobíhaly po vraňanském trávníku fotbalistky Sparty Praha hrající nejvyšší českou ženskou soutěž.

Fotbalisté Vraňan ale svým fandům příliš důvodů k radosti nedávali. V roce 2006 potkal vraňanský klub pád až na samé dno české fotbalové scény - sestup do IV. třídy, která se zde hraje i nyní. Věrným příznivcům vraňanského fotbalu tak nezbývá než doufat v lepší zítřky...

 

Vývoj názvu vraňanského fotbalového klubu

1920-1933

SK Vraňany

1933-1948

AFK Vraňany

1948-1966

TJ Sokol Vraňany

1966-1991

TJ Sokol ČSSS Vraňany (Československé státní statky)

od r. 1991

AFK Vraňany

 

 

—————

Zpět